BARNASZÉN, LIGNIT, BRIKETT GYÁRTÁS ÉS FORGALMAZÁS

A száraz tüzifa és a barnaszén fűtőértéke

A száraz tüzifa és a barnaszén fűtőértéke A száraz tüzifa és a barnaszén fűtőértéke

A fa bio tüzelőanyag. A száraz tüzifa átlag fűtőértéke: 14 – 16 MJ/kg (3 400 kcal/kg), ez kb. azonos egy gyengébb minőségű barnaszén fűtőértékével.

Fontos, hogy tüzeléskor a tüzifa száraz legyen, mert ha nedves, akkor a tüzelőberendezés bekátrányosodhat, eltömődhet, ennek kijavítása pedig tetemes összegekbe kerülhet.

A száraz tűzifából kevesebbet kell eltüzelnünk, mint egy azonos fajtájú nedvesből. Hátránya, hogy a száraz tüzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés anyagok, mint pl. a szén. A tűzifát száraz, szellős helyen kell tárolni, mert minél szárazabb, annál jobb a fűtőértéke. A tüzelőberendezések ajánlott fűtőanyaga a száraz tüzifa, mert így a tüzelőberendezések nagyobb hatásfokkal üzemeltethetőek. Azonban ne feledjük, hogy a különböző fa fajtáknak különböző tulajdonságaik vannak. Fűtésre legtöbbször száraz keményfát használnak.

Amennyiben a téli hónapok fűtését fával szeretné megoldani, érdemes már nyáron megvenni a fűtési szezonra szánt tüzelőt, hogy az megfelelően kiszáradhasson, a tüzelőberendezésünkben a kellő időben száraz tüzifa ropoghasson!