BARNASZÉN, LIGNIT, BRIKETT GYÁRTÁS ÉS FORGALMAZÁS

Fa brikett

Fa brikett, fabrikett Fa brikett, fabrikett

A fa brikett faipari hulladékból készül, nagy nyomáson összepréselik és mesterségesen szárítják. A fabrikett fűtőanyagának nedvességtartalma kb. 8 – 10 százalék. A fával szemben jobb hatásfokkal ég, kevesebb hamu marad utána és a fa brikett a környezetet sem terheli annyira. Mivel préselik, nincs benne levegő és víz, a fabrikett egy tömör szerkezetű anyag.

A fa brikett átlag fűtőértéke 16 – 19 MJ/kg. Egy mázsa fabrikett 5.000 – 6.500 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy kb. 3,28 forintunkba kerül egy MJ fa brikett fűtőértéke. A fabrikett közel kétszer tömörebb, sűrűbb, mint a fa, így kevesebb helyet foglal, mint a hagyományos tűzifa. Minden fa brikett egyforma nagyságú és súlyú, így kiszámítható és adagolható a fabrikett tüzelés. A tüzelőberendezésre jutó hirtelen hőterhelés kisebb, így a kémény kormolódásától sem kell tartanunk. A fa brikett zárt csomagolásban vásárolható meg, súlya könnyű, nem morzsolódik.

A fabrikett is rendelkezik hátrányokkal is

  • a gyártás során a fa brikett nagy nyomáson való préselése energia befektetést igényel (áram és hő), ennek kb. 50 százaléka földgáztüzelésű erőművekből származik,
  • némely fabrikett begyújtása elég nehézkes,
  • a fa brikett ára nyáron a legkedvezőbb, érdemes akkor beszerezni, mert a fűtési szezonban az ára jelentősen emelkedik.

Hosszabb égésidő, nagy hőleadás vagy kedvező ár? Ezek közül legalább kettővel minden fabrikett rendelkezik. Azt, hogy kinek melyik a fontosabb és ezért milyen kompromisszumokat hajlandó kötni, mindenki magának dönti el.

Mielőtt döntene, érdemes megnéznie tüzelőanyag táblázatunkat, amelynek alapján el tudja dönteni, hogy a különböző tüzeklőanyagok közül melyik használata a leggazdaságosabb az Ön részére.