BARNASZÉN, LIGNIT, BRIKETT GYÁRTÁS ÉS FORGALMAZÁS

Tüzifa fűtőérték vs. lignit fűtőérték

Tüzifa fűtőérték vs. lignit fűtőérték Tüzifa fűtőérték vs. lignit fűtőérték

A tűzifa két nagy csoportra osztható: puhafákra és keményfákra. A tűzifa tulajdonságai felépítésében és mechanikai tulajdonságaiban tér el. A puhafák közé a fenyőfák, míg a keményfák közé a lombos fák (bükk, tölgy, akác, gyertyán, nyár) tartoznak. A különböző típusú tűzifa eltérő fűtőértéket is jelent. A tűzifa fűtőértéke nagyban függ a fa nedvességtartalmától. A frissen kivágott fa kb. 50 százalék vizet tartalmaz, így ezzel egyáltalán nem érdemes fűteni (fűtőértéke 6 - 8 MJ/kg). A légszáraz fa (megfelelően kiszárított fa) fűtőértéke 14 és 16 MJ/kg között van, ez kb. 15 százalék nedvességtartalomnak felel meg. Egyszerű tárolással ennél jobban nem is lehet a fát kiszárítani.

A nedves fát tüzelni gazdaságtalan és környezetkárosító, mert a nagy nedvességtartalom miatt az égési hőmérséklet kisebb, nő a korom és káros anyag kibocsátás, és nő a kémény eltömődésnek veszélye is. Ráadásul a nedves fa nagyobb súlyú, megvásárlásakor a „vizet” is kifizetjük, ezáltal rosszabb minőséget és kevesebb mennyiséget is kapunk. A tűzifa vásárlást érdemesebb köbméterben, kalodázva megtenni, mert így nem csak a mennyiséget tudjuk ellenőrizni, hanem a fában lévő vizet sem kell megfizetnünk. Egy köbméter ömlesztett tűzifa ára 18 – 24 ezer forint között van, kalodázva ez az ár nőhet. Az ömlesztett tűzifa vásárlása estén 25 százalékkal kapunk kevesebbet a kalodázott, összerakott tűzifához képest. Azt se feledjük, hogy a tűzifa beszerzését tegyük meg már a tavasszal, hogy a télre megfelelően kiszáradhasson. Ha Ön olyan tüzelőanyagot szeretne, amit ha megvesz, rögtön fel is használhat, cégünk termékei jelentik Önnek a megfelelő megoldást, hiszen a szén a vásárlást követően azonnal felhasználható, nem kell hónapokkal előtte megvenni, szárítgatni.

A száraz tűzifa (10-15%-os nedvességtartalmú) fűtőértékei:

  • bükk: 15,12 MJ/kg;
  • tölgy: 15,12, MJ/kg;
  • akác: 14,76 MJ/kg;
  • gyertyán: 15,12, MJ/kg;
  • nyár: 15,12 MJ/kg.

Mátra-Brikett lignit dió ömlesztett (illetve zsákos kiszerelés) fűtőértéke: 12,50 MJ/kg.

Látható, hogy a száraz tűzifa és az általunk kínált szén fűtőértéke nem sok különbséget mutat. A 30 % nedvességtartalmú fa fűtőértéke pedig megegyezik lignit dió és lignit dara termékünk fűtőértékével!