BARNASZÉN, LIGNIT, BRIKETT GYÁRTÁS ÉS FORGALMAZÁS

Mi a jó választás? Lignit, barnaszén, vagy a feketeszén?

Mi a jó választás? Lignit, barnaszén, vagy a feketeszén? Mi a jó választás? Lignit, barnaszén, vagy a feketeszén?

Több cikk és fórum is foglalkozik azzal, hogy jó-e lignittel fűteni a magas kéntartalom miatt. Ismert, hogy a kén a frissen bányászott lignitben lévő vízzel a fűtés során kénsavvá alakul, a kénvas pedig kárt okozhat a kazánban és a kéményben. Ezek után felmerül a kérdés: az olcsóbb lignittel, vagy a jobb minőségű, tökéletesebben égő, de drágább import és hazai, barnaszénnel vagy feketeszénnel érdemesebb fűteni? A döntésünk előtt két dolgot érdemes figyelembe vennie.

Egyik, hogy a szén fosszilis tüzelőanyag, mocsári erdőkből alakult. Így a lignithez hasonlóan, a barnaszén és a feketeszén is bír természetes víztartalommal alacsonyabb százalékban. Tudjuk, hogy valamennyi szén veszít nedvességtartalmából a tárolás során. Így a víz egy részének elpárolgásával a tüzeléskor a kisebb nedvességtartalmú lignittel való fűtés nem „károsabb”, mint a barnaszénnel vagy a feketeszénnel történő fűtés.

A másik, amit ismerni kell a döntést megelőzően, hogy a különböző tüzelőanyagokhoz más-más kazán való. Bőséges a lignit elégetésére alkalmas hazai kazánok kínálata is. Fontos, hogy a kazán megfelelő mennyiségű levegőt kapjon és a kémény jól átjárható legyen. Kérdezzen meg szakembereket, akik szakmai tanáccsal tudnak szolgálni és segítenek az optimális kazán kiválasztásában. Amennyiben többet szeretne tudni azokról a kazánokról, melyek tökéletesen égetik ezeket a tüzelőanyagokat, látogasson el a defrokazan.hu oldalra, ahol tájékozódhat a kazánok széles skálájáról.
Mi a jó választás? Lignit, barnaszén, vagy a feketeszén?

Több cikk és fórum is foglalkozik azzal, hogy jó-e lignittel fűteni a magas a kéntartalma miatt. Ismert, hogy a kén a frissen bányászott lignitben lévő vízzel a fűtés során kénsavvá alakul, a kénvas pedig kárt okozhat a kazánban és a kéményben. Ezek után felmerül a kérdés: Az olcsóbb lignittel, vagy a jobb minőségű, tökéletesebben égő, de drágább import és hazai, barna- és feketeszénnel érdemesebb fűteni? A döntésünk előtt két dolgot kell figyelembe venni.

Egyik, hogy a szén fosszilis tüzelőanyag, mocsári erdőkből alakult. Így a lignithez hasonlóan, a barnaszén és a feketeszén is bír természetes víztartalommal alacsonyabb százalékban. Tudjuk, hogy valamennyi szén veszít nedvességtartalmából a tárolás során. Így a víz egy részének elpárolgásával a tüzeléskor a kisebb nedvességtartalmú lignittel való fűtés nem „károsabb”, mint a barnaszénnel, vagy a feketeszénnel történő fűtés.

A másik, amit ismerni kell döntést megelőzően, hogy különböző tüzelőanyagokhoz más-más kazán való. Bőséges a lignit elégetésére alkalmas hazai kazánok kínálata is. Fontos, hogy a kazán megfelelő mennyiségű levegőt kapjon és a kémény jól átjárható legyen. Kérdezzen meg szakembereket, akik szakmai tanáccsal tudnak szolgálni és segítenek az optimális kazán kiválasztásában. Amennyiben többet szeretne tudni azokról a kazánokról, melyek tökéletesen égetik ezeket a tüzelőanyagokat, látogasson el a defrokazan.hu oldalra, ahol tájékozódhat a termékek széles skálájáról.