BARNASZÉN, LIGNIT, BRIKETT GYÁRTÁS ÉS FORGALMAZÁS

A fa bio tüzelőanyag. A száraz tüzifa átlag fűtőértéke: 14 – 16 MJ/kg (3 400 kcal/kg), ez kb. azonos egy gyengébb minőségű barnaszén fűtőértékével.

Fontos, hogy tüzeléskor a tüzifa száraz legyen, mert ha nedves, akkor a tüzelőberendezés bekátrányosodhat, eltömődhet, ennek kijavítása pedig tetemes összegekbe kerülhet.

A carborobot kazán egyike a modern tüzelőberendezéseknek. A carborobot kazán legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem érzékeny a tüzelőanyag minőségére, többféle fűtőanyaggal használható, önadagoló. A carborobot kazán széles típusválasztékának köszönhetően minden területen használható: családi ház, iskola, üzemek, önkormányzatok, mezőgazdasági termelők. A carborobot kazán egy különleges, magyar szabadalmú technológiát, az ún. forgórostélyos technológiát alkalmazza.

A fa brikett faipari hulladékból készül, nagy nyomáson összepréselik és mesterségesen szárítják. A fabrikett fűtőanyagának nedvességtartalma kb. 8 – 10 százalék. A fával szemben jobb hatásfokkal ég, kevesebb hamu marad utána és a fa brikett a környezetet sem terheli annyira. Mivel préselik, nincs benne levegő és víz, a fabrikett egy tömör szerkezetű anyag.

A tűzifa két nagy csoportra osztható: puhafákra és keményfákra. A tűzifa tulajdonságai felépítésében és mechanikai tulajdonságaiban tér el. A puhafák közé a fenyőfák, míg a keményfák közé a lombos fák (bükk, tölgy, akác, gyertyán, nyár) tartoznak. A különböző típusú tűzifa eltérő fűtőértéket is jelent. A tűzifa fűtőértéke nagyban függ a fa nedvességtartalmától. A frissen kivágott fa kb. 50 százalék vizet tartalmaz, így ezzel egyáltalán nem érdemes fűteni (fűtőértéke 6 - 8 MJ/kg). A légszáraz fa (megfelelően kiszárított fa) fűtőértéke 14 és 16 MJ/kg között van, ez kb. 15 százalék nedvességtartalomnak felel meg. Egyszerű tárolással ennél jobban nem is lehet a fát kiszárítani.

A fűtését szénnel szeretné megoldani, de nincs sok helye a szén tárolására? Nem szeretné az udvarra ömlesztve leborított szenet fáradságos munkával behordani a tárolóba? Biztos akar lenni abban, hogy a megvásárolt szén mennyisége annyi, mint amennyit kifizetett? Nyomon szeretné követni, hogy mennyi tüzelőt használt fel és a meglévő mennyiség mennyi ideig lesz még elég? Ezekre a problémákra a zsákos szén jelenti a megoldást!

Fűtőérték, MJ/kg, Kcal/kg, ár, hamutartalom.... Mire figyeljünk a hirdetések, termékcímkék láttán? Tüzelőanyag vásárláskor mindig figyeljük a fűtőérték – ár arányokat. Emellett lehetőleg olyan tüzelőanyagot vásároljunk, amelynek mennyisége egyértelműen meghatározható, mint pl. zsákos szén, kalodás tűzifa. Ekkor nem érheti Önt csalódás.

A téli tüzelőanyag beszerzésének nagy jelentősége van az Ön családi költségvetésére is. Melyik a leggazdaságosabb? A tűzifa? A brikett? A feketeszén? A barnaszén? A lignit?
A legtöbb háztulajdonos nem logikus megfontolás, hanem szóbeszéd vagy valamilyen érzelmi befolyás hatására hozza meg ezt a döntést.
Pedig a tüzelőanyagok fűtőértéke elég jól összehasonlítható. Ha tehát ebből a szempontból a legjobb döntést szeretné meghozni, konkrét mérési eredmények állnak az Ön rendelkezésére.
Vannak persze más szempontok is (kényelem, tárolási lehetőségek, beszerzési források, stb.) ezeket Ön ismeri jobban. A tüzelőanyag fűtőértékének ismeretében azonban tudunk segíteni Önnek.

Ismeri Ön a lignitet? A lignit tradícióval rendelkező, elismert tüzelőanyag. A lignit a legfiatalabb barnaszén, szerkezete még erősen fás, kagylós törésű. A lignitek fűtőértéke többnyire 6-12,5 MJ/kg között van a nagy nedvesség és hamutartalom miatt. A lignit fűtőértékét erősen növeli (+20%) nedvességtartalmának természetes száradással történő csökkentése. Ezt a száradást a gyártási folyamat során a feldolgozás, tárolás biztosítja, így mire a tüzelőanyag Önhöz kerül, általában fűtőértéke lényegesen kedvezőbb.

A fűtés az őszi, téli időszak egyik leginkább pénztárcába vágó kérdése. Ekkor Ön is arra törekszik, hogy a fűtés minél kevésbé terhelje meg a családi kasszát. Ennek érdekében Ön is a leghatékonyabb és legolcsóbb fűtés kiválasztására törekszik.

A bővülő lehetőségeknek köszönhetően ma már Ön is megtalálhatja (kellő körültekintéssel) az Önnek legmegfelelőbb fűtés fajtát, és a különböző kereskedők jóvoltából a fűtés módjaira is több változat áll az Ön rendelkezésére.

A fűtés módjának kiválasztása az Ön feladata, de mi segíteni tudunk ebben.

Barnaszén az eocén korban, 60-75 millió évvel ezelőtt sűrű láperdőkből keletkezett (mint a mostani trópusi, szubtrópusi, mérsékeltégövi növények). A magyarországi barnaszén is ekkor keletkezett a Pannon tenger partján, de kisebb mennyiségben van krétakori barnaszén is (75-125 millió év). A két szén megkülönböztetése az égéshő alapján történik. Ez a határérték 23,87 MJ/kg. Ez az egyensúlyi nedvességtartalmú (nedvesség nélküli) és hamumentes mennyiségre vonatkozik.

Gazdaságosan szeretne fűteni? Nem kíván szenet lapátolni? Ismerje meg új termékünket, mellyel kényelmesen használhatja tüzelőberendezését! Új termékünk a lignit brikett.  A lignit brikett 1-5 mm frakciójú, osztályozott lignitből készül préseléssel, természetbarát kötőanyag felhasználásával. A brikett fűtőértéke 2 280 – 2 980 kcal/kg. Mérete: 30 gr/db. Formája tojás alakú, így többen tojás brikett néven ismerik. A brikett kiszerelését az Ön igényeinek megfelelően, 25 kg-os zsákokba, valamint big bag zsákokba csomagoljuk. A zsákok anyaga műanyag, így nem szakad szét szállítás közben, illetve tároláskor.

A szén ismert, több évszázados hagyománnyal rendelkező tüzelőanyag. Manapság egyre inkább visszanyeri hajdan kivívott helyét. Ezt igazolják azok a statisztikák, amely szerint a Föld országaiban folyamatosan növekszik a szén kitermelése és a szén felhasználása. Hazánkban is előtérbe került több bezárt szénbánya újranyitása.